40 dagen op weg naar Pasen, zaterdag 29 maart.
- sigrid3
- 29 mrt
- 2 minuten om te lezen
Matteus 25, 36 “…ik was ziek en gij hebt Mij bezocht ….”

Kippensoep
Al eeuwen geven Joodse moeders hun kroost een ‘kobbie kibbesoep’ bij griep en naderende verkoudheid. Ook mensen die na een ziekteperiode weer moeten aansterken, krijgen steevast een krachtige kippensoep voorgeschoteld. Dát het werkt, dit klassieke huismiddel met de bijnaam Joodse penicilline, weet iedereen die het ooit heeft geprobeerd. Je gaat er flink van zweten, je neus gaat open, slijm komt los en zelfs de zwakste maag kan vaak kippensoep verdragen.
Nodig voor 1 liter:
2 kippenbouten
50 g vermicelli
1 flinke winterpeen
1 grote ui
1 prei
1 bos platte peterselie
evt. paar takjes lavas (maggikruid)
2 laurierblaadjes
2 stukjes foelie
1 lepel grof zout
1 lepel zwarte peperkorrels
Dit recept is gewoon Hollands, Doe de afgespoelde kip in een grote soeppan, vul met koud water (± 2 à 3 liter) en breng aan de kook. Was intussen alle groente onder de kraan, schillen hoeft niet, nee ook die ui niet. Snij de ui in kwarten, driekwart van de winterpeen in dikke plakken, de prei in grove ringen. Schep als het water kookt met een schuimspaan of lepel het grijze schuim van het water. Voeg de groente toe plus laurier, foelie, de nagenoeg complete bos peterselie, eventueel lavas, zout en peperkorrels. Zet de pan op het allerkleinste pitje en laat 2 à 3 uur trekken. Er mag hooguit af en toe een blub te zien zijn, maar de soep mag niet borrelend koken, zet er dan zo'n zwart warmhoudplaatje onder. Snijdt het achtergehouden stukje winterpeen in flinterdunne reepjes. Meet 1 liter bouillon af, breng aan de kook en doe kip, wortel en vermicelli erin. Laat op laag vuur de vermicelli en wortel gaar worden (5-10 minuten). Hak de rest van de peterselie fijn en roer door de soep. Proef op zout en peper.
Comments