top of page

Sacramentsdag

Sacramentsdag, ook wel bekend als het Hoogfeest van het Allerheiligste Sacrament

Vanaf de dertiende eeuw kreeg het sacrament van de eucharistie een centrale plaats in de religieuze beleving van westerse christenen. Sacramentsdag draait om de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie. Het feest benadrukt de heilige communie en de eucharistische aanbidding.

Oorspronkelijk viel Sacramentsdag op de tweede donderdag na Pinksteren. In Nederland vindt het feest dus plaats op de tweede zondag na Pinksteren.

Wat is Sacramentsdag?

Sacramentsdag is een feest waarop we vieren dat Jezus in de heilige hostie aanwezig is. Tijdens de Eucharistie wordt gewoon brood en wijn veranderd in het Lichaam en Bloed van Jezus Christus.

Wij zeggen snel dat dit zo’n bombastische taal is. Aan kinderen kun je het uitleggen met het volgende; Vergelijk het met een trouwring: die heeft een bepaalde waarde, maar na het jawoord krijgt de ring extra betekenis.

Bij de consecratie wordt het brood ‘veranderd’. Het is niet meer gewoon brood, maar Jezus is er echt in aanwezig. We eten dit brood en zijn zo verbonden met Jezus.


Op donderdagavond 30 mei vieren we het feest van Sacramentsdag. We willen die dag vieren met een aanbidding, afgesloten door de completen, in de kerk van Clinge tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Voorganger is pastor Ralf Grossert. Na afloop willen we elkaar ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is van harte welkom!Comments


bottom of page