top of page

Rouwzorg

Afscheid nemen, rouwen doe je niet alleen....



En toch... soms heb je het gevoel dat geen mens het echt begrijpt, dat je jezelf kwijt bent; dat je te moe bent om alles nog te dragen.

Dan is het goed om met anderen te praten; die dit ook doormaken; die je niet vreemd vinden; aan wie je niet alles moet uitleggen; die het echt begrijpen.

Het geeft je het gevoel niet alleen te zijn. Want rouwen hoef je niet alleen te doen....Praten met lotgenoten, delen van pijn en verdriet, moed vinden bij elkaar....


Dit kan in de rouwgroep die de rooms-katholieke parochie samen met de gemeenten van de protestantse kerken elk jaar organiseren. In acht bijeenkomsten luisteren mensen naar elkaars verhaal en wisselen ervaringen uit onder de deskundige begeleiding van het rouwzorgteam. De groepen tellen niet meer dan tien personen. Om elkaar beter te leren kennen en om vertrouwen te laten groeien binnen de groep, is het nodig om alle acht bijeenkomsten te volgen.


Elk najaar starten er twee rouwgroepen:

  • Een avondgroep van 19.30 tot ± 22.00 uur

  • Een middaggroep van 14.00 tot ± 16.00 uur.

In het voorjaar start een avondgroep voor ouders van een overleden kind van 19.30 tot ± 22.00 uur.


Dit najaar worden door Rouwzorg Regio 0114 weer rouwgroepen georganiseerd. De eerste rouwgroep komt op 8 maandagmiddagen samen van 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur en start op maandagmiddagen 11 november.

De data zijn: 11 – 18 – 25 november, 2 – 9 – 16 december 2024 , 6 - 13 januari 2025.


De tweede rouwgroep ziet elkaar op 8 dinsdagavonden van 19.30 uur tot ongeveer 22 uur en start op dinsdag 12 november. De data zijn:

12 – 19 – 26 november, 3 – 10 – 17 december 2024, 7 – 14 januari 2025.


Vanaf maandag 10 februari 2025 start er een aparte groep voor ouders van een overleden kind (ook tijdens of na de zwangerschap) op 8 maandagavonden. De data zijn: 10 – 17 – 24 februari, 3 – 10 – 17 – 24 – 31 maart 2025.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het zaaltje naast de H. Henricuskerk,

's Gravenstraat 169 te Clinge.


Heeft u zelf iemand verloren of kent u iemand die steun zou kunnen hebben aan de rouwgroep, dan kunt u, ongeacht levensovertuiging, contact opnemen. Deelname is gratis.


De werkwijze

In 2000 is in de regio 0114 in Oost Zeeuws-Vlaanderen een initiatief rouwzorg gestart vanuit r.-k. parochie in samenwerking met de Protestantse kerken. De bedoeling is begeleiding te organiseren na het overlijden van een betekenisvol iemand. Sinds 2001 kwamen 311 rouwenden samen in 50 groepen. Er is gekozen voor het werken in gespreksgroepen, die begeleid worden door het rouwzorgteam.


Dit team (met landelijk certificaat: rouw- en verliesbegeleiding) bestaat uit drie personen: een pastor als beroepskracht en op vrijwillige basis: ervaringsdeskundige en een ervaringsdeskundige maatschappelijk werkster. Zij vormen de dagelijkse leiding. Zij organiseren de activiteiten van de rouwzorg en ondersteunen de stuurgroep.

De stuurgroep bestaat uit contactpersonen van elke parochiekern / protestantse gemeente uit de regio. Deze verantwoordelijken nodigen mensen uit voor de rouwgroepen, hebben ter plekke aandacht voor rouwenden en fungeren als tussenpersonen en ondersteuning voor het rouwzorgteam.


Alle rouwenden zijn dan ook welkom, ongeacht hun levensovertuiging.

Hoe zitten die avonden in elkaar?

Elk najaar worden twee groepen gevormd van jongere en/of oudere mensen met partnerverlies of verlies van een andere dierbare (broer, zus, ouder, vriend, vriendin). Er is een middag- en een avondgroep. In het voorjaar start een groep ouders, die een kind hebben verloren (ook tijdens de zwangerschap). Wie deelneemt, engageert zich voor acht opeenvolgende bijeenkomsten. Tijdens die middagen/avonden wordt gepraat over wat verlies met een mens doet: de gevoelens, de herinneringen, de vragen rond zingeving en hoe de draad weer oppakken. De rouwbegeleiding werkt zowel op het vlak van gevoelens als op de manier van denken over rouw.


Rouwenden zijn kwetsbaar en hebben vaak moeite, om weer positief te gaan denken. Elke avond/middag begint met een kort herdenkingsmoment en een gedicht, dat het gesprek opent. De avond/middag wordt afgesloten met een opdracht om zich voor te bereiden op de volgende bijeenkomst. Dit kan helpend zijn voor de groei in zelfkennis en veerkracht. Het proces van groepsvorming is heel belangrijk voor de deelnemers. In de groep groeit dan ook vertrouwen en vriendschap.


Vanuit de vraag van mensen, die rouwgroepen hebben gevolgd, worden er ook vormingsactiviteiten georganiseerd. Een aantal avonden staan open voor een breder publiek en een aantal avonden zijn enkel bedoeld als nazorg.


Nazorg- en nevenactiviteiten Rouwzorg 2024-2025

Avonden opengesteld voor breder publiek: 22 oktober 2024 lezing door Marinus van den Berg, toonaangevend rouwdeskundige, schrijver en boeiend spreker Thema: 'Rouw is als... een prop papier, je kunt het glad strijken maar de kreukels blijven' In de Truffinozaal van het WZC Blaauwe Hoeve te Hulst om 20.00 uur.


18 maart 2025 lezing door Ilja Verstraten, ervaringsdeskundige afscheidsfotografe, was Zeeuws aanspreekpunt voor BroederzielThema: 'Rouw is als... tranen tussen je boterham. 'In de Truffinozaal van het WZC Blaauwe Hoeve te Hulst om 20.00 uur.


Nazorg bedoeld enkel voor alle mensen die een rouwgroep hebben gevolgd: 24 mei 2025 Uitwaaitocht Thema: 'Rouw is als... een jas die je niet kunt uittrekken. 'Start in het parochiezaaltje naast de r.-k. kerk H. Henricus in Clinge om 14.00 uur.


Meer informatie

Heeft u vragen over zorg en welzijn, dan kunt u contact opnemen met Hulst voor elkaar. Met vragen over werk en inkomen kunt u terecht bij de Gemeente Hulst of in de nieuwe gemeentegids.

Wilt u meer weten over rouwzorg, dan kunt u contact opnemen met een van de leden van het rouwzorgteam:


Leden van de stuurgroep per parochiekern


Boschkapelle & Stoppeldijk Marlies Everaert

Clinge Debora Sandifort

Graauw Via Rouwzorgteam: Maggie Sandkuyl

Heikant M. Sandkuyl

Hengstdijk Marlies Martinet

Kloosterzande Luc Brems

Lamswaarde Fien Martinet-Burm

Nieuw-Namen Lia Brooijmans

St. Jansteen Paul de Deckere



Algemene ondersteuning kwaliteit


Marlies Martinet

Corrie de Cock-Lauret

Luc Brems

Monique Janse-Menu

Fien Martinet-Burm

Lia Brooijmans

Paul de Deckere

Greet van Acker

Marleen Dobbelaar

Robert Bickel

Comments


bottom of page